Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) ενημερώνει ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία 9ΟΔΙΠΥ) καιι τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αποστέλλονται ερωτηματολόγια σε πολίτες σχετικά με έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση των Υπηρεσιών Υγείας.

Τα συγκεκριμένα ερωτηματολόγια αποστέλλονται μέσω SMS ή/και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε συνεργασία με τους γιατρούς στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Σχετικά με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού στις περιοχές της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας. Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για τις εφαρμογές της άυλης συνταγογράφησης, του myHealth-app, του συστήματος διαχείρισης και διανομής των δωρεάν self-test. Οποιαδήποτε ανάπτυξη ψηφιακής λύσης σε αυτούς του τομείς σχεδιάζεται, υλοποιείται και συντηρείται από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

 

Ένα βήμα πιο κοντά στην «περιαγωγή» στην εκτέλεση των συνταγών στην Ε.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ, ολοκλήρωσε με επιτυχία την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023 τις δοκιμές παραγωγικής λειτουργίας τελικών χρηστών (end2end test) για τις διασυνοριακές υπηρεσίες Εκτέλεσης Ηλεκτρονικών Συνταγών φαρμάκων και Ανταλλαγής του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας.

Σημειώνεται ότι με τον νόμο 4931/2022 η ΗΔΙΚΑ έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία (National Contact Point for eHealth NCPeH), με το Υπουργείο Υγείας ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.

Οι δοκιμές έγιναν με δυο κράτη μέλη και συγκεκριμένα με την Ισπανία για την ανταλλαγή του Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας και με την Πολωνία για την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών εκτελέστηκαν ελληνικές συνταγές, καταχωρισμένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από Πολωνό φαρμακοποιό και αντίστοιχα πολωνικές συνταγές από Έλληνα φαρμακοποιό.

Επίσης, Έλληνας ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ισπανού πολίτη και αντίστοιχα Ισπανός ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Έλληνα πολίτη.

Το ελληνικό Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρισμένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.

Σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η κωδικοποίηση των φαρμάκων.

Με την ολοκλήρωση των δοκιμών η ΗΔΙΚΑ προχωρά στα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανταλλαγής Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία.

Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

 Σχετικά με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

Η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. είναι Οργανισμός υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με αντικείμενο την ανάπτυξη λογισμικού στις περιοχές της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Πρόνοιας. Μεταξύ άλλων, έχει την ευθύνη για τις εφαρμογές της άυλης συνταγογράφησης, του myHealth-app, του συστήματος διαχείρισης και διανομής των δωρεάν self-test. Οποιαδήποτε ανάπτυξη ψηφιακής λύσης σε αυτούς του τομείς σχεδιάζεται, υλοποιείται και συντηρείται από τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

 Ξεκίνησε η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία

5 Απριλίου 2023

Η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ολοκλήρωσε τη σχεδίαση και υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, το οποίο τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία τη Δευτέρα 3 Απριλίου.
Σκοπός του νέου μητρώου είναι η καταγραφή των ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, ώστε να τους παρέχονται οι βέλτιστες υπηρεσίες Υγείας. Πρόσβαση στο Μητρώο έχουν οι νευρολόγοι ή οι παιδίατροι, μέσω του portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ο πιστοποιημένος γιατρός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην καρτέλα του ασθενή και επικαιροποίησης των στοιχείων του, καθώς και τη δυνατότητα εισαγωγής των στοιχείων νέου ασθενή.

Περισσότερα...

Παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας – Μέσω MyHealth και gov.gr οι ιατρικές εξετάσεις και οι βεβαιώσεις νοσηλείας                      

 9 Φεβρουαρίου 2023

Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας

Πρόσβαση σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες υγείας έχουν από σήμερα οι χρήστες του gov.gr και της εφαρμογής MyHealth, καθώς από την Τρίτη ξεκίνησε η ψηφιακή έκδοση ιατρικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα και οι πολίτες αποκτούν για πρώτη φορά ψηφιακό φάκελο και ιστορικό ασθενούς, μειώνοντας δραστικά τη γραφειοκρατία, τις περιττές επισκέψεις και τα ογκώδη έγχαρτα νοσοκομειακά αρχεία.

Οι νέες υπηρεσίες παρουσιάστηκαν στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου.

Ειδικότερα, οι πολίτες μπορούν πλέον να εκδίδουν ψηφιακά τις ιατρικές εξετάσεις και τις βεβαιώσεις νοσηλείας που έχουν εκδοθεί για τον ΑΜΚΑ τους. Τα ψηφιακά αντίγραφα περιέχουν όλες τις πληροφορίες των αντίστοιχων έγχαρτων εγγράφων (αριθμό και ημερομηνία έκδοσης, γιατρός που συνέταξε το έγγραφο, αριθμός παραγγελίας/παραστατικού καθώς και όλο το περιεχόμενό τους) και έχουν την ίδια ισχύ.

Περισσότερα...

Προγραμματισμός σημαντικών έργων για την ΗΔΙΚΑ το 2023

Πλούσιος ο απολογισμός της τελευταίας τριετίας

 

Αθήνα 5 Δεκεμβρίου 2022

Στα έργα που πρόκειται να προκηρυχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ), καθώς και στον απολογισμό των δραστηριοτήτων της εταιρείας κατά την τελευταία τριετία, αναφέρθηκε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα σε συνάντηση ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου. 

Αναλυτικά, στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» έχει ενταχθεί έργο αρχικού προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ για τον σχεδιασμό, την ενοποίηση και την υποστήριξη λειτουργίας των Μητρώων της ΗΔΙΚΑ  στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Διαχείρισης της Περίθαλψης Ογκολογικών Ασθενών με αρχικό προϋπολογισμό 29,4 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας με αρχικό προϋπολογισμό 45,1 εκατ. ευρώ και, τέλος, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των Συστημάτων των Νοσοκομείων με αρχικό προϋπολογισμό 139,5 εκατ. ευρώ.

Στον σχεδιασμό της ΗΔΙΚΑ περιλαμβάνεται επίσης η περαιτέρω αξιοποίηση του μεγάλου όγκου δεδομένων που αφορούν 12 εκατ. ασθενείς και βρίσκονται αποθηκευμένα στα συστήματα της εταιρείας. Για την υποστήριξη και λειτουργία των υποδομών της ΗΔΙΚΑ ώστε να  αξιοποιηθούν τα δεδομένα και οι εφαρμογές  έχει ήδη προκηρυχθεί διαγωνισμός 12 εκατ. ευρώ για αναβάθμιση του DATA CENTER καθώς επίσης έχει προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για το h-Cloud. Πρόκειται για δεδομένα σχετικά με 800 εκατ. συνταγές και 300 εκατ. παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από 50.000 γιατρούς και 11.000 φαρμακεία, τα οποία έχουν αξιοποιηθεί στο παρελθόν για την εξαγωγή πληροφοριών σχετικά με τη φαρμακευτική στη χώρα και τον εντοπισμό ευπαθών ομάδων που προτεραιοποιήθηκαν στη διαδικασία εμβολιασμού κατά της COVID-19.

Περισσότερα...